Mi a férjemmel ateisták vagyunk. A gyerekeink sincsenek megkeresztelve. De az a gyerek, aki délután 3-kor még az oviban van, automatikusan végigüli a Bibliaismeretet. A baj az, hogy bár nem hittan, és nem térítés, de mégis folyik ilyesmi is ott.

Bored-Church.jpg

Karácsonykor én is végigültem, meghallgattuk együtt Jézus születésének történetét. Nagyon szépen mesélte el a hölgy. Élvezet volt nekem is. Ami nem tetszett, hogy mutogatta a Bibliát, hogy ebbe a szent könyvben van ez leírva, és mert ide van írva, ezért ez így igaz. Külön kihangsúlyozta, hogy ez nem mese, ez így volt. Énekelnek is, vallásos dalokat, ez szintén nem bibliaismeret.

A probléma itthon kezdődött, amikor a fiam elkezdett kérdezni, és én nem tudtam megmagyarázni egy 4-5 éves gyereknek, aki nagyon érzékenyen reagál a halál témájára, miért is halt meg Jézus. Aztán elkezdett velem vitatkozni, mikor azt mondtam, hogy mese. Mert számomra az. A Mátyás királyos mesék is mesék. Nem akarom vallásosra nevelni. De mivel megünnepeljük a keresztény ünnepeket beszélünk róla. Azt is elmondom, vannak, akik ebben hisznek, de én nem. És még nem érzem szükségét, hogy sok bibliai történetet megismerjenek. Majd később. Ősztől valószinűleg megint ott lesz a Bibliaismeret. Valószínűleg akkor már nem tudom őket elhozni onnan. De nem is akarom, hogy végighallgassák. Nem tudom mit csináljak.

Nekem nem a bibliai történetekkel van bajom. Úgy gondolom, a Biblia értéket hordoz, és fontos ebben a kultúrában élő embernek valamilyen szinten ismerni. Része az alapműveltségnek, minthogy része az Ohm törvénye vagy a Thales tétel. Egyiket sem ismerik a fiaim. Ráérnek még vele. A Bibliával is. De arról beszélnek nekem, hogy nem hittan, nem térités, csak Bibliaismeret (bibliai mesék) van nekik. Közben én úgy látom, hogy egy kis Bibliaismeret meg egy kis Bibliaismeret mögé bújtatott térités. (Ez megtévesztés Bibliára hivatkozva. . . ) És a kérdéseire a gyerek még választ sem kap ott.

Én nem akarom hitemet/nem hitemet senkire ráerőltetni, mert tisztelem a másik értékrendszerét, hitét, egyéniségét. És nem is tűrom el, hogy más rám erőltesse. Nyolc csoport van az oviban. Senki nem jár át más csoportból az órára. Év elején aláirattak egy papírt, hogy akarom-e a Bibliaismeretet. Azt írtam, hogy nem. Erre, aki ott van abban a csoportban, az végigüli. Nem viszik át arra az időre másik csoportba. Pedig erről a szülők joga és kötélessége dönteni. Nem tisztelik a döntésünket.

Az a gyerek, aki 3-7 éves kora között négy éven keresztül hallgatja a téritést minden héten, arra hat. Én meg azt szeretném, hogy akkor válasszon, amikor elég nagy lesz hozzá. Nem amikor még ennyire befolyásolható.
Történtek érdekes vallással kapcsoltos események a családunkban. Ezért ha vallás választ a gyerekem, akkor annak örülnék, ha nem a katolikust választaná. És ez a módszer, ami az oviban van, engem erősen arra emlékeztet, hogy nincs szabad választás...

(Anna, Budapest)

A bejegyzés trackback címe:

https://mintacsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr284755826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2012.09.19. 09:34:10

Teljesen egyetértek. Egy óvodással bármit el lehet hitetni. Ha az iszlámról mesélnének neki, akkor azt hinné el, ha hinduizmusról, akkor azt, ha a katolicizmusról, akkor pedig azt. Szerintem tisztességtelen kihasználni azt, hogy ilyen fiatalon még bármit elhisz a gyerek, becsületesebb lenne ha csak érett fejű gyerekekkel kezdenék a térítést, nem pedig a mit sem tudó óvodásokon.

Pszichológiailag is nagyon vonzóak ezek a mesék és egy életre szóló igény alakulhat ki azokban, akik már fiatalon belehelyezkedtek ebbe a mesevilágba. Aztán persze megismerkednek a racionális nézetekkel, és belátják mondjuk, hogy a Jónás vagy a Noé története az tényleg mese, de a gyökeret vert igény mégis kialakítja azt az ellentmondásos vágyvezérelt álláspontot, hogy mese ugyan, de mégis van benne valami igaz, és nem szabad azt csak mesének tartani, különben nem engednek be a mennyországba és jön a pokol.

Ha nem lehetne nekik ilyen fiatalokat téríteni és csak általános iskola után próbálhatnák eladni a történeteiket, akkor nagy bajban lennének, ezért is törekednek arra, hogy minél előbb elkezdjék.

bmark 2012.09.19. 09:48:08

Kedves Anna!

Mi tartja vissza, hogy az óvodában panaszkodjon?
(pláne, ha aláírta, hogy nem kéri)

Vagy ha megtette:
Mi tartja vissza, hogy erről is írjon a posztban?
Egyrészt a történet teljessége kedvéért, másrészt abból a - talán nem elhanyagolható - szempontból hogy ne tűnjön annyira ügyefogyottnak, hogy még ennyit sem tesz meg a gyerekéért/elveiért.

Egyelőre ez csak a történet első fele.

fbódi 2012.09.20. 13:06:47

Kedves Anna! Elöljáróban, jó magam se vagyok gyakorló vallásos, mégis az kell hogy mondjam, túlreagálod az ügyet.Utolsó mondatodban azt írod, hogy az oviban nincs meg a szabad választás lehetősége. Gyanítom a leírtak alapján azon kívül se. Végig azt hangoztatod, hogy "nem akarom vallásosra nevelni", "nem érzem szükségét..","nem is akarom, hogy végig hallgassák", és még sorolhatnám. A leghelyesebben akkor cselekedtél, mikor elmagyaráztad,hogy van aki hisz a Bibliában leírtakban, van aki nem. Írod,hogy az oviban Bibliaismeret mögé bújtatott térítés folyik. Azért, ha belegondolsz, minden év december 6-én te is elvégzed a magad "térítői munkádat". Nehezen tudom elképzelni, hogy miután tele rakod a gyerek csizmáját minden jóval, el kezded győzködni arról, már pedig Mikulás nem létezik.A gyerek még ha sejti is, hogy valami gond lehet ott, ahol tele van a város Mikulással, mégis szeret mesevilágban élni.Végül az aggodalmad enyhítésére szeretnék egy rövid története - nem mesét!- leírni.Egy barátom -akinek a szülei lelkészek- az iskolaéveit kezdetektől fogva egyházi iskolában folytatta.Az egyetemen bőven volt része Bibliaismeretben,mégis nyitott volt más világnézetek iránt. Aztán, hogy megismerje az érem másik oldalát jelentkezett a Természettudományi Egyetemre is. Ma genetikus, és erősen ateista...

bmark 2012.09.21. 16:00:57

A természettudomány "az érem másik oldala"? :-o Ha ez azt jelentené, hogy pl. az evolúció ellentétben állna a keresztény világnézettel, akkor jelzem, hogy nem. (Én továbbra is remélem, hogy csak Amerikában igaz az, hogy az emberek vallásosabbik harmada elutasítja az evolúciót...)
süti beállítások módosítása