Egy elvált szülőnek fel kell készülnie egy ilyen kérdésre is. Különösen, ha a gyereknek az egyik legfőbb vágya, hogy megértse, mi zajlik épp a szülei életében. Azért "valamennyire" a gyerek is érintett...

father_and_sun_worker_222426.jpg

A 12 éves Karesz szülei már négy éve elváltak. Karesz az édesapjánál lett elhelyezve, de édesanyjával is jó kapcsolatot tart, rendszeresen találkoznak. Nem laknak egymástól messze, mintegy 15 km-re a szomszéd faluban. Karesz jól tanul, sok barátja van, szeret focizni és számítógépezni, olvasni és beszélgetni. Fura mód, még a szüleivel is. Az édesapja egy évvel ezelőtt megismerkedett Viviennel, akivel már hármasban együtt is élnek. 

A "családi" programok is rendszeresek. Vivien szülei is ismerik Kareszt, mindenki ismer mindenkit, egyedül Karesz édesanyja nem ismeri Vivient. A kisfiú egy ideje pedzegeti édesapjának, hogy ő már bizony szívesen mesélne úgy Vivienről, hogy nem kéne azon agyalnia, kit mivel bánt meg, mit mondhat és mit nem. Nagyon fárasztó számára nem beszélni, merthogy Karesz nyitott, kedves és cserfes gyerek amúgy, csak épp a saját világában van "befogva a szája". 

Édesapjával leültek hát beszélgetni erről is. A kisfiú hosszan mesélt arról édesapjának, hogy ő mit szeret, mit nem szeret Vivienben. Mi az, ami a "közös nevezőjük", és mikor szereti magát távol tartani a vivienes helyzetektől. A nő egyébként gyermektelen, de a kisfiú édesapjával szeretnének még közös gyermeket - Karesz azonban ezt csak a beszélgetés során tudta meg...

A kamasz ezzel is megbirkózik majd. Idővel letisztul benne minden, egyelőre azonban azt akarja megérteni, mi az oka annak, hogy Vivien tabu a szülei kommunikációjában. Ő maga szeretne végre tisztán és helyezkedésektől mentesen viselkedni, érezni és beszélni azokról az időszakokról az egyik szülőjének, amiket a másikkal él meg és fordítva. Valami gubanc azonban még mindig van a szüleiben. Talán az egyik nem akarja terhelni a másikat? Inkább elhallgatják Vivient, mintsem a kisfiú édesanyja rossz néven vegye, hogy a volt férjének már van új, állandó kapcsolata, remény és célokkal teli? Vagy az Édesapa nem készült fel még arra, hogy feloldja Kareszban ezt az érzést, és inkább tologatja maga előtt a problémát, nem számolva azzal, hogy ezáltal akaratlanul is alakoskodásra kényszeríti saját gyermekét? 

Karesz korát meghazudtoló módon kérdez és szinte apja helyett válaszol. Kiderül, hogy a szülei még nem váltak le egymásról, Vivien pedig mégsem az igazi új társ, inkább Édesapjának a figyelmét tereli el a mindennapok feladatairól, így Kareszról is, no meg persze arról, hogy ezt a színjátékot már abba lehetne hagyni.

Aztán az apa-fia beszélgetés után két héttel Vivien elköltözik. Így már be sem kell mutatni Karesz édesanyjának. Az, hogy mindeközben Karesz hogyan sérül amiatt, mert egy megkedvelt embertől most is "el kell válni", látszólag marginális, a mélyben viszont hatalmasat rombol.

A bejegyzés trackback címe:

https://mintacsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr755055809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása