1952 a robbanások éve volt. Ernest Hemingway megírja Az öreg halász és a tenger című művét, ebben az évben születik Szakácsi Sándor és Gálffi László színművészünk, az Egyesült Államok felrobbantja a Marshall-szigeteken az első hidrogénbombát, és megszületik a magyar családjogi törvény...

család.jpg

Amikor a törvényt alkották, még nem számoltak azzal, hogy 2012-re mérhetetlenül megváltoznak a családi viszonyok és a törvényt körülvevő többi szabályozás, hogy egyre kevesebb gyermek születik, hogy később házasodnak az emberek, viszont hamarabb is válnak el. Célszerű lenne, hogyha ez a 60 éves törvény már kérné a  nyugdíjazását, és egy fiatalabb, ereje teljében lévő új törvényke lépne a helyébe, olyan, amelyben nincs annyi ellentmondás és életszerűtlenség, mint a mostaniban.

csjt.JPGAki már vált, vagy épp válás közben van, sejtheti, hogy szükség van a jogi segítségre a törvény egyes pontjainak értelmezéséhez. Ez a szabály ajánlásokat is tartalmaz, amelyeket nem ritkán a perben álló felek ügyvédjei vagy akár maga a bíró is eltérően értelmezhet. A szülő meg bízik: bízik az ügyvédjében, akinek átmenetileg a kezébe adja nemcsak a saját, de alkalmasint gyermekének a sorsát is, miközben az ügyvéd is ember. Számolni kell azzal, hogy ahány ügyvéd, annyi értelmezés. Azonban az, aki nekidurálja magát, hogy maga is elolvassa a családjogi törvényt, készüljön fel arra, hogy bizonyos jogi fogalmaknak is utána kell járnia. Sokan nem tudják ugyanis, mit is takar a közös szülői felügyelet fogalma, mit jelent az időszakos és a folyamatos kapcsolattartás, hogyan kell kiszámolni, hogy az iskolai téli szünetben hány nap esik anyára, és hány apára, stb, stb, stb... 

Sűrű, kérem szépen, sötét sűrű erdő, amelyben néha a jogalkotók is eltévedtek, hát meg egy hétköznapi ember, aki - bár szeretné megérteni, miről is szól ez a szöveg - ha meglátja ezt a közel 30 oldalas apró betűs iromány, kétszer is meggondolja, hogy váljon-e. (Ez nem feltétlenül baj, még akár prevenciós jellege is lehetne ennek a törvénynek.)

A tartásdíj fogalma és mértéke minden válófélben lévő vagy már elvált embernek fejtörést okoz. Amit egyszer a bíróság kimond, annak akár hosszú évekig cipelhetjük terhét abban az esetben, ha nem tájékozódunk előre arról, amit a törvény kimond.

Hogyan kaphatnának a gyerekeim több tartásdíjat?

Hogyan deríthetem ki, hogy a volt páromnak valóban mennyi a havi bevétele?

Mi van akkor, ha minimálbérre jelenti be magát, de pontosan tudom, hogy feketén is dolgozik? 

Hová forduljak, hogyha a volt párom nem hajlandó fizetni a tartásdíjat, és mennyi idő alatt kaphatom meg tőle az évek óta elmaradt összeget?

Nem is mondjuk tovább, mert annyi a kérdés, hogy évekig csak sorolhatnánk őket - egyelőre válasz nélkül. Viszont mindenkinek javasoljuk, aki számára elkerülhetetlen a válás, előbb a családjogi törvénnyel kerüljön köszönő viszonyba akkor is, ha jogi segítséget is vesz igénybe. A jog ugyanis nem az életet követi le. A száraz szabályok és törvények cseppet sem foglalkoznak az egyéni problémákkal, és úgy tűnik, hogy mindig azokat kell a szabályokhoz hajlítani...

A bejegyzés trackback címe:

https://mintacsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr604890153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása