Vigyázz, kész.pngA gyerekek gyorsan alkalmazkodnak - írja a szakirodalom, mondják a szakirodalmárok. No, de, mégis, milyen gyorsan?

Amikor egy gyerek szülei elválnak, fogalmuk sincs, milyen sebeket ejthetnek a lelkén - akarva-akaratlan. Olyan törékeny kis világuk van a gyerekeknek, hogy a "boltjukba" besétáló elefántszülők ripityommá tudják zúzni gyermek legapróbb kincseit. Persze a legnagyobbakat is, saját magukat, a szüleit...A képet róluk a gyerekben. Persze vannak ügyesen váló szülők, akik egy jól kiválasztott pillanatban odahuppantják csemetéjüket a térdeikre, és értelmesen, bátran, szeretettel és őszinteséggel elmondják neki, hogy EL FOGUNK VÁLNI, kisbogarunk.

Amik ehhez kellenek, a következők:

1. A szülők közös és egyhangú döntése arról, ami már visszafordíthatatlan. Válni fognak.
2. A szülők közös és egyhangú döntése arról, hogy mit fognak mondani a gyermeküknek.
3. A szülők egymás iránti tisztelete legalább ahhoz, hogy az 1. és 2. pontot a gyereknek higgadtan és békésen el tudják mondani.
4. A szülők előzetes beszélgetése arról, hogyan próbálnak meg reagálni a gyermek reakcióira.
Könnyen lehet, hogy a gyermek sírni fog, zokogni, de az is megtörténhet, hogy semmit nem mond, közönyös marad, vagy esetleg ellenséges, agresszív. Mindenre fel kell készülni, és minden várható viselkedésre végig kell pörgetni egy koreográfiát a szülőknek magukban, hogy abban a komoly pillanatban lehetőleg ők is ugyanúgy reagáljanak a gyermek viselkedésére. Ez ugyanis biztonságot ad neki, látja, hogy anya-apa valóban egy véleményen vannak.
5. A szülők addigra konkrét(abb) jövőképe arról, hogy ezután hol, kivel, hogyan fog lakni a gyerek, és hogy fog találkozni a szüleivel.

Aztán az élet persze produkálhat egészen elképesztő és nem várt gyermeki reakciókat, egy azonban biztos: ha őszinték vagyunk velük, már szinte félig átsegítettük őt a rá váró nehézségeken. Valójában azonban innentől kezdődik a nagy feladat. Úgy elválni, hogy a gyerek a legkevésbé sérüljön lelkileg abban, hogy a szülei kapcsolata végérvényesen megromlott.

Nagyon kevesen tudnak szépen válni.Borzalmasan kevés az a gyerek, akinek a szülei ugyanolyan jól, ha nem jobban tudnak egymással kommunikálni a válás után...Lássuk be, a gyereknek is idő kell ahhoz, hogy az új helyzethez könnye(bbe)n alkalmazkodjon. Idő és szeretet.

Egyikkel se spóroljunk.

Megéri.

A bejegyzés trackback címe:

https://mintacsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr144689555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása